Leusden,
21
juni
2016
|
00:00
Europe/Amsterdam

SEAT Ateca: praktische SUV met sportieve prestaties

  • Ruim, veelzijdig en met een geheel eigen stijl
  • Pittige TSI benzine- en TDI dieselmotoren, naar wens met 4DRIVE vierwielaandrijving
  • Innovatieve rijassistentiesystemen voor veiligheid en comfort

Met de Ateca introduceert SEAT de allereerste SUV voor het merk en de perfecte auto voor alledag. De Spaanse SUV – na de Ibiza en Leon de derde belangrijke, nieuwe pijler onder het merk SEAT – onderscheidt zich met een geheel eigen styling, volop ruimte, maximale veelzijdigheid en praktische inzetbaarheid. Dankzij moderne, pittige benzine- en dieselmotoren en een uitgebalanceerd onderstel durft SEAT te stellen dat de Ateca de best rijdende SUV in zijn klasse is.

Design – ‘made in Barcelona’
Wat styling betreft verlaat de SEAT Ateca de gebaande paden en zet hij in op een combinatie van sportiviteit en functionaliteit, waarbij de herkenbare ‘made in Barcelona’ designtaal van SEAT duidelijk terugkomt. Veel zaken, waaronder de trapeziumvormige grille, de scherpe lijnen op de flanken en de driehoekige lichtelementen, zijn typerende merkeigenschappen, zoals die bijvoorbeeld ook op de Leon zijn terug te vinden. Toch zijn alle onderdelen zorgvuldig doorontwikkeld voor een volgende generatie SEATs, en nu specifiek voor de Ateca. Zo is de voorzijde 100 procent SEAT, maar tegelijkertijd ook 100 procent SUV, dankzij een fors front dat zelfvertrouwen uitstraalt, en een gespierd uiterlijk dat blijk geeft van robuustheid en betrouwbaarheid. Optioneel is dat front te voorzien van Full-LED koplampen, met een prettige en extra heldere lichtopbrengst. Over LEDs gesproken: wanneer de portieren worden geopend, verlichten LEDs in de buitenspiegels de ondergrond voor een comfortabele in- en uitstap, waarbij de naam Ateca en het silhouet van de auto op de grond worden geprojecteerd.

Ook van opzij bezien komt de Ateca imposant over, mede dankzij de ietwat rechthoekige wielkasten waarin wielen tot 19 inch huizen. Een sportief accent vormen hier de buitenspiegels, die niet in de raamdriehoek van het voorportier, maar hoog op de portieren zelf zijn geposteerd, zoals vaak bij sportwagens het geval is. Ook achter komen de rechthoekige vormen van de Ateca goed tot uiting, mede door de lage positionering van de kentekenplaat. De naar buiten toe oplopende lichtunits zetten de forse schouderpartij daarnaast extra aan.

Interieur: een veilig gevoel
Ook in het interieur komt de combinatie van scherpe lijnen met sportieve trekken terug. Hier overheerst een gevoel van soliditeit en veiligheid, eigenschappen die door SUV-rijders zo worden gewaardeerd. Mede verantwoordelijk daarvoor zijn de verhoogde zitpositie, het duidelijke zicht rondom, forse dorpels en de (vanaf de voorstoelen) zichtbare voorzijde van de auto, wat het gevoel van overzicht versterkt. Bij een lengte van 4,36 meter biedt de Ateca maximale ruimte aan inzittenden. De bergruimte meet 510 liter en beschikt over een dubbele bodem; de achterstoelen kunnen vanuit het bagagecompartiment worden neergeklapt.

Maximaal rijplezier
Optimaal rijplezier onder alle omstandigheden is een belangrijke karaktertrek van elke SEAT. Met name de Leon biedt een veelgeprezen combinatie van precisie en agiliteit met comfort en veiligheid. En de Ateca volgt dat voorbeeld, met wendbare eigenschappen, pittige motoren en een onderstel waarmee SEAT durft te beweren dat de Ateca de best rijdende SUV in deze klasse is.

SEAT levert de Ateca met een uitgebreide selectie TSI benzine- en TDI dieselmotoren – alle met turbotechnologie – en in veel gevallen naar wens met voor- of vierwielaandrijving. SEAT onderscheidt zich in dit segment door een groot aantal benzine- en dieselvarianten ook met een DSG-automaat met dubbele koppeling te leveren.

Aan de basis van het motorenpallet staat de 1.0 TSI met 85 kW/115 pk. Naast deze driecilinder turbo benzinemotor wordt de Ateca leverbaar met de 1.4 EcoTSI benzine met 110 kW/150 pk en cilinderuitschakeling. Het brandstofverbruik en de CO2-emissies lopen uiteen van respectievelijk 5,2 tot 6,2 liter en 121 tot 126 gram.

Op dieselgebied start het aanbod met de 85 kW/115 pk sterke 1.6 TDI Ecomotive, gevolgd door de 2.0 TDI met 110 kW/150 pk en de Ateca 2.0 TDI met 140 kW/190 pk. Het verbruik en de CO2-emissies lopen hier uiteen van respectievelijk 4,2 tot 5,1 liter op 100 km en 112 tot 131 gram/km.

4DRIVE vierwielaandrijving met de nieuw ontwikkelde, vijfde generatie Haldex meerplatenkoppeling, is optioneel beschikbaar voor de TDI-motor met 110 kW/150 pk en is net als DSG standaard in combinatie met de 2.0 TDI met 140 kW/190 pk.

Technologie: instelbare rijervaring
Qua rijprestaties en wegligging is de Ateca geheel naar wens en afhankelijk van de rijomstandigheden in te stellen met behulp van het SEAT Drive Profile. De Driving Experience Button op de tunnelconsole biedt daarbij de keuze uit de rijstanden Normal, Sport, Eco en Individual. Ateca-modellen met 4DRIVE beschikken daarnaast over Snow- en Offroad-settings evenals een Hill Descent Control functie.

Compleet pakket aan rijassistentiesystemen
Op het gebied van rijassistentiesystemen laat de SEAT Ateca eveneens zien helemaal een auto van deze tijd te zijn, waarbij er maar weinig rijhulpen onbenoemd blijven. Een greep uit het uitgebreide aanbod: een file-assistent, rijbaanassistent, ACC adaptieve cruise control, Front Assist, City Emergency Brake met voetgangersbescherming, verkeersbordherkenning, dode-hoekdetectie, kruisverkeerassistent, Top View, Park Assist, 3.0 Emergency Assist en een groot-lichtassistent.

Maximale connectiviteit
Connectiviteit is vandaag-de-dag essentieel. De SEAT Ateca biedt op dit gebied volop keuze met de nieuwste generatie Easy Connect infotainmentsystemen, SEAT Full Link inclusief de integratie met Apple CarPlay en Android Auto, en de speciaal ontwikkelde SEAT ConnectApp.

Nu te bestellen vanaf € 25.900*
De SEAT Ateca arriveert in september in ons land, maar is inmiddels al te bestellen. Met een vanafprijs van € 25.900* voor de 1.0 TSI (85 kW/115 pk) Reference biedt de Ateca in het segment van de compacte SUV’s een aangename combinatie van hoogwaardige kwaliteit en ‘value for money’. Op dieselgebied start het aanbod met de 85 kW/115 pk sterke Ateca 1.6 TDI Ecomotive Reference vanaf € 29.900*.

Standaard is de Ateca (Reference) in alle gevallen voorzien van onder meer lichtmetalen velgen, zwarte dakrailing en wielomlijsting, in carrosseriekleur meegespoten spiegels en deurgrepen, handbediende airconditioning, een middenarmsteun en het media system touch met 5 inch touchscreen. Vervolgens loopt het modelprogramma qua uitrusting op via de Style tot aan de voor SEAT nieuwe Xcellence-uitvoering, de meest comfortabele en luxe variant.

 

* In dit bericht vermelde prijzen zijn consumentenadviesprijzen inclusief BPM/BTW, exclusief afleverkosten. Lees de algemene verkoopinformatie op www.seat.nl.