Leusden,
29
januari
2017
|
15:18
Europe/Amsterdam

Toen de kofferbak nog voorin zat: van SEAT 850 tot Ibiza

Vijftig jaar verschil zit er tussen de SEAT 850 en de nieuwe Ibiza. Vijf decennia zijn verstreken sinds deze verbeterde versie van de SEAT 600 op de markt kwam. De Ibiza, waarvan bijna 5,5 miljoen modellen zijn verkocht sinds hij 32 jaar geleden op de markt kwam, is uitgegroeid tot een absoluut icoon van SEAT. In die lange periode zijn auto’s ingrijpend veranderd.

Bagageruimte: vroeger pasten slechts twee kleine koffers
De SEAT Ibiza biedt tot 430 liter bagageruimte. Bij de 850 was dat maar 175 liter, zodat je er amper twee kleine koffers in kwijt kon. Bovendien zat de bagageruimte voorin, en tegenwoordig achterin. “Dat is beter voor zowel het comfort als de veiligheid”, vertelt Isidre López, hoofd van de collectie historische auto’s van SEAT.

Carrosserie: je kunt niet meer met uitgestrekte arm het raampje van de passagier raken
Een kenmerk van hedendaagse auto’s is een zeer stevige carrosserie om de inzittenden te beschermen. “Deze vervormt, zodat bij een ongeluk zo min mogelijk energie in het interieur doordringt.” De binnenruimte is ook belangrijk. “In de SEAT 850 kun je als bestuurder het raampje bij de passagiersstoel raken als je je arm uitstrekt.” De SEAT Ibiza is 18 centimeter breder, wat het gevoel van veiligheid vergroot.

Verbruik: in vijftig jaar gehalveerd
Het ontwerp van de SEAT Ibiza zorgt voor een lager verbruik, onder andere dankzij een lagere luchtweerstand vergeleken met de 850. De Ibiza met 90 pk sterke 1.4 TDI verbruikt gemiddeld 3,6 liter per 100 kilometer (1 op 28), de SEAT 850 het dubbele: 7 liter (1 op 14).

Stoelen: van krukjes met lage rug tot stoelen met armleuningen
Bij de SEAT 850 bestonden de stoelen uit “een dun frame, zonder hoofdsteun, bedekt met stof”. Zoals krukjes met een lage rug, die maar 40 procent van het lichaam ondersteunen. De stoelen van nu “zijn echte armstoelen, die 80 procent van het lichaam ondersteuning bieden, met het grote verschil dat nu ook de lage rug en nek steun krijgen. Uiteraard zijn ze voorzien van een hoofdsteun ter voorkoming van een whiplash bij een aanrijding van achteren.”

Stuurbekrachtiging: ooit vergde sturen een krachtinspanning
“Het is één van de grootste uitvindingen van de afgelopen decennia.” In de SEAT 850 werkte het stuurhuis veel trager, waardoor je het stuur een paar keer rond moest draaien om van richting te veranderen. “Dat zorgde voor veel spanning en druk op de armen.” Bij de SEAT Ibiza gaat sturen juist heel gemakkelijk. Hoe dat komt kan Isidre López simpel verklaren: “Die auto is ontworpen om rijden zonder inspanning mogelijk te maken.”